Duygularının üzerinde buzdan duvar var, demek onları eritecek kadar sıcaklığımı hissetmiyorsun. Ben kalp organ nakli hastasıyım.Sen benim için uygun donör değilsin! Ne kadar uydurmaya çalışsam da doku uyuşmazlığı var. Senin kalbin bana hayat vermiyor.”

Songül YILDIZ ‘ın “Aşk Bazen” hikayesinden

 

AŞK ve SEVGİ ..

 

 

AŞK GEÇİCİDİR

SEVGİ BAĞLILIKTIR

“AŞK BENCİL VE HOYRATTIR

SEVGİ EMPATİKTİR, ZARİFTİR, SEVİLENİN İYİLİĞİ GÖZEDİLİR, PAYLAŞMADIR

AŞK KUŞKUCUDUR

SEVGİ İNANÇLI

AŞK KÖRDÜR, KÖRLÜKTÜR

SEVGİ NETTİR, ORADADIR, SAYDAMDIR…”

Bence…

..Aşk fırtınadır, savrulmaktır, altüst olmak ama buna rağmen ve belki de bu yüzden de yaşamı taa içinde hissetmektir. Yakar kavurur aşk. Hem yaşamdır, hem de ölüm. Sarsılmaktır o müthiş depremde, belki de sonrasında yıkılmaktır. Böylesine yoğun bir sarsıntıyı, böylesine güçlü bir parçalanmayı insan yüreği taşıyamaz. Ondan geçicidir belki de aşk. Geçmelidir yani. Yoksa yaşamdan geçilebilir. Aşk bir şuursuzluk hali, kendini iyi yönetemediği halidir yani insanın. İnsan tercihli olarak şuursuzluğu isteyebilir mi? Bunca hırpalanmayı? Oysa sevgi bilinçle şekillenir, mantık ön plandadır. Yani bir nevi kontrol hala elindedir kişinin.

Şimdi bir de bakalım sözlükte ne diyor.

Sevgi: İnsanı bir şeye veya bir kimseye karşı yakın ilgi ve bağlılık göstermeye yönelten duygu.

Aşk: Aşırı sevgi ve bağlılık duygusu.

TDK‘ya göre aşk sevginin fazlasıdır, üstüdür. Çok sevme, aşırı sevme hali yani.

 

Aşk kontrolsüzlüğüyle bir özgürlük hali de değil midir peki? Kaybettirse de aşktan sonra kimse aynı kalamaz. Devrimdir, evrimdir. Olgunlaşmak, kimine büyümektir. Cesaret de değil midir aşk? Yanacağını bile bile ateşe atlamak, belki de işte bu yüzden de acıyla da olsa hissedebilmenin o büyük farkındalığı değil midir aşk? Yeniden yeniden, sürekli tekrarı olan, yenilenen de bir duygudur aşk, zira yakıp yıkıp geçerken içinde yine hala umudu barındırmaz mı en umutsuzu bile aşkın?!

Ansızın gelendir ummadık anda. Geri döndürülebilir bilinç bozukluğudur, içinde sonsuz bir umudu da barındıran

..Hiç aşık olmadım diyerek hasretinde olanlar vardır ama hiç sevemedim diyen yoktur.

İlla sever insan çünkü, bir başka şeyi, arkadaşı eşi, dostu,sevgiliyi, bir başka canlıyı.. Ama aşık olmadan bu yaşamından giden çoktur.

Bir lotodur, bir merhaba biletine çıkar birden.

Onu neden seviyorsun sorusunun cevabı “Çünkü” dür. Yoktur ötesi.

Aşk bir tutkudur. Aurası sarar, kaşı gözü sesi teni başkadır sizin gözünüzde herkesin gördüğünden. Aşk onu güzelleştirir, muhteşemleştirir. Cazibesiyle büyüsüne kapılıp mükemmelliğine hayran eder sizi.

Aşk bir tercih değildir. Tesadüf de. Ama 8 milyar içinde “o” sizi bulur.

Aşkın ışığı ne beni, ne de onu tam olarak aydınlatmadan ne çabuk da hemen tükenişe geçti, bir mum aydınlatırken tükenir ya, biz daha ilişkiyi üretememişken direk tükettik.Gölgelerin altından baktık görüntülere, yeni yüzler verdik henüz göremediklerimize, iyi oynanacağını düşündüğümüz yepyeni senaryolar ürettik, şüphelerimizin, ön yargılarımızın, şeytani tarafımızın yardımıyla…İstediğimiz gibi sonlandırdığımız filmin suç aletini bilinçaltımızda sakladık, bize hiç dokunmayacağını ümit ederek…”

Songül YILDIZ  “Aşk Bazen”

 

PEKİ, SEVGİ NEDİR?

SUSARAK

Güneş altında söylenmedik söz yokmuş..
Bu yüzden geceleri söylüyorum sevdiğimi..
Ne gece ne gündüz yokmuş söylenmemiş söz..
Bende söylenmişleri söylüyorum yeni biçimde..
Hiç bir biçim kalmamış dünyada denenmedik…
Bende susuyorum sevgimi saklayıp içimde….
Duyuyorsun değilmi suskunluğumu nasıl haykırıyor…
Susarak sevgisini ilan eden çok var sevgilim …
Ama bir başka seven yok benim sustuğum biçimde …..

Aziz NESİN

Aşktan ötedir sevgi..ötesidir. Aşk,aşık olunanı güzellleştirir muhteşemleştirirken ve cazibesine kapılıp mükemmelliğine hayran ediyorken, sevgi onu tüm eksikleri, hata kusur veya çirkinlikleriyle de yüreğinizin en sıcak köşesine koyan ömürlük bir duygudur. Olduğu gibidir yeri yüreğinizde. Her haliyle kabulünüz olmakla kalmaz hatta bu yüzden güzeldir bir de. Yani aşktaki mükemmel olmalıyım, onu etkilemeliyim, ayağını yerden kesmeliyim demez de, ben buyum ve seni de öyle seviyorum der sevgi.. Saçın darmadağın üstün başın özentisiz de olsa.. Olduğun her halinle.

Yüreğim yüreğini sevdi senin.. deme halidir. Şefkatlidir, aşksa tutkulu..Hoyrat olabiliyorken aşk işte bu yüzden, içinde şefkati barındıran sevgi yumuşaktır.  Kırmamaya özenlidir, aşk ise tutkusuyla sarsıp yerden kaldırdığını yere de çarparken, sevgi acir diye düşünür, bazen sırf bu yüzden de susar.

Kimileri sevgi güçlenip aşka dönüşür derse de ben inanırım ki aşktır evrilen dönüşen. Güçlenen ve çelikleşen, kalıcılığı olan ve yerleşerek sevgi halini alan.

Fırtınaya dayanandır sevgi, aşk fırtınalı olan.. kendini fırtınasında da kaybeden.

Emektir, emek isteyendir sevgi… Mevlana’nın dediği gibi;

Yürek yorulunca ter gözden akar”

Razıysan bu yorgunluğa o muhteşem hazine için, sevgiyi bulmaya aşktan öteye geçmeye sabır da eklenir yoluna.

Aşktan öteye.. sevgiye vararak sevdiğinde ve sevildiğinde “nirvana”dır.

Tümlenmektir, tamamlanmaktır.

Birini aşkla sevmek işte tam da budur..

Peki siz..

Çabuk tükense ve tüketse de, geçip giden bir duygu da olsa, hırpalayan o hoyrat iklimi yine de ister miydiniz ömrünüzde?.. Ya da sevginin sıcaklığı sarsın, razıyım aşksızlığa mı derdiniz?

Peki sizce..

Bir kalpte her iki duyguyu da yaşatmak mümkün mü bir kişi için… bir ömürce?

 

Demet Demirkaya

 

 

 

1 Yorum. Yeni Yorum

  • Bir kalpte her iki duyguyu da yaşatmak mümkün mü bir kişi için… bir ömürce? Neden olmasın? Mesela şiirlerinizden Babam şiiri..

    Cevapla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
You need to agree with the terms to proceed

Menü