Etekleri zil çalar İstanbul’a gidenin….yolu geçenin ve yaşayanın..Kavgaların şehridir oysa..oysa çoğul yalnızlıkların şehridir de..

Martıların kanatlarından seyre dalar nice şairi….gizli sokaklarında amiyane aşklar yaşanır..şiirlere malzemeler ..

Çayı yudumlarken güneşin kızları dolanır kulede..Kuleden gemilere gemilerden çay bahçelerine uzanır sahil..

Çekirdek çıtlayanların arasında pamuk şekerleri dolanır Salacak’ın…nargile sisinde elele sevgililer,gündüz hayalinde belli belirsiz gülümseyenler dolanır etrafınızda…eskimiş ve tozlu minderlere serili nice aşklar başlarken umut gibi bulaşıcı bir İstanbul gülüşü yayılır yüzüne tüm o sahile gelenlerin.. ihtimal ki sizin de..!

Ve belki basar gidersiniz Eminönüne,vapura atlayıp Üsküdardan ..motoru kaçırmışsınızdır vapuru kaçırmak dururken !

Ahh geç kalınır lodosunda herşeye…yarın hep yeniden aynı koşturmacada..simitler satılır ve eskiler alınır..martılar hiç küsmez hep barışık..ekmek kavgası gibi artık alışıldık ..

Ve şanslıysanız macun şekeri yakalarsınız bir ramazan akşamüstü..belki Sultanahmette.

Kış günü kestanenin sahlebin dumanında tüter buram buram sevgiliye hasret türküleri..köşebaşlarında seyyar satıcılar.. hayatlarından satılır,köpekler özgür dolaşır..sokağın efendisi köpekler..

Beyoğlunda bir nara atılır,bir sarhoş hep aynı yere izini bırakır.. Kahvelerde fincanlar kapatılır çay bardağında küp seker karıştırılır..karışmaz bir türlü Tarlabaşındaki ekmek kavgası martınınkine..

Nişantaşında bir aktörü Şişlide otobüs durağını bekler taksiler..kaçırılmış hayatlar tramvayından sarkar yolcular ..arkaya takılan var hopp seslerinde gideceği yere hep geç kalır insanlar..

Dolmuşlar kalkar Bostancıya aralarda iner hayaller..kimi sahilinde Caddebostanın kimi Şaşkınbakkalda ..şaşkın dolanır vitrinlerinde Bağdat’ın.Bir kafeden pizza kokusu bir başkasından döner döngüsü ..az ilerde bilindik indirimler görüntüsü ..ve siz yine telaşlı adımlarla kaçmasın o otobüs Kadıköye binersiniz.

İnene dek geçen yolda çocukluğunuza gider misiniz?

Gözler kapanır uykularda kaçırılır bazı duraklar..Selamiçeşmede inecek Kızıltopraktan geri yürür.Az ileridedir varılacak yer küçük çocuklar böyle avutulur..bir baloncu da geçerse herşey o anda unutulur..

İşkembe kokularında maç tezahüratları..sarımsağı az konmuştur ve taneleri küçük ..peki ya sirkesi ..bunlar da hesaptan düşülür.

Temizlenmemiştir şu Kurbağalıdere..kayıklar da aynı kayıklar mıdır ne? Okuldan çıkar öğrenciler yokuş aşağı yürürler de neden hep aynıdır düşünceler.. O sınavda ne sorulacaktır bu dere neden kokara alışılır da.

Korna seslerinde ezan sesi ..kimse kimseyi duymaz mı olur Altıyolda?

O Boğa nasıl toz tutmaz bunca yılda?

Bahariye yokuşunda elele tutuşulur Süreyya’nın önünde buluşulur.Matinede belki öpüşülür ama kesin mısır patlağı bölüşülür..


Halk Eğitimde eskimeyen oyunlar hayattan oynar tüm oyuncular..yolda bir tavuk göğsü belki bir de sakızlı muhallebi.. tarçını yanında çocukluk tadında..peki ya sorsam

 

Çocukluğunuza hangi durak bilseniz ..inermisiniz?….


Vapur kokar simit kokar çiçek kokar midye kokar kokoreç kokar kolonya kokar altın kokar gümüş kokar çanta kokar elbise kokar ayakkabı kokar balık kokar baharat kokar boza kokar sarışın kokar esmer kokar doğu kokar batı kokar eski kokar kitap kokar sanat kokar tarih kokar ..insan kokar..

İstanbul yaşamak kokar…buram buram bizlerin burnunda kokar..

 

Uzak diyarların araf misafirlerine İstanbul bir başka kokar…

 

Demet Demirkaya/Mart 2021 New York

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
You need to agree with the terms to proceed

Menü