Trafik cezalarının Süpermen’leri

(DEMET DEMİRKAYA-NEW YORK)

Yakın zamanlarda bir trafik cezası aldınız mı? Ve belki de ödemeyi unuttunuz ..ne olacak? New York eyaletinde aldığınız bir trafik cezası (stop işaretini geçmek, hız, telefonla konuşmak, text yapmak vs) eğer unutmuşsanız ödemeyi, içeriğine ,ihlal ettiğiniz trafik kuralının ne olduğuna bakılmaksızın ehliyetinizin “suspend” edilmesine, yani ehliyetinizin geçici bir süre iptal edilmesine o süre içinde araba kullanmanızın yasaklanmasına sebep oluyor.

Amerika’nın birçok eyaletinde de bu aşağı yukarı aynı. Hepimizin bildiği üzere arabasız yaşam imkansız Amerika’da. Toplu taşımacılık konusunda zayıflar ve araba şart.Ve diyelim ki iptal ehliyetle mecbur kaldınız işe güce arabayla gitmeye devam ve polis ola ki sizi durdurdu. Şimdi cezanız artık criminal case yani artık bir suçlusunuz. Bundan sonra sicilinize bir suç bilgisi girilecek ve bu bundan sonra sadece araba sigortanızı çıkarmakla kalmayacak sigorta şirketiniz, ehliyetinizden düşecek puanlar vs bir tarafa, artık başvuracağınız her işte sicilinize bakıldığında suçunuzun içeriğini yazmaksızın, suç işlediğiniz ve bu yüzden mahkemelik olduğunuzun bilgileri olacak..!

Belki de caydırıcı,dikkat çekici ,güvenlik için zaruri olarak sertleştirilmiş NY trafik yasa ve yürürlükleri bir yandan da yeni bir ihtiyaca kapı açıyor ama..

New York Trafik Avukatları…

Bir çoğumuzun bilgisi yoktur, ya da en azından Florida, Texas, Kaliforniya gibi eyaletlerde trafik cezalarını avukata verebiliyorsun ama New York ‘ta cezayı aldın mı gidip ödeyeceksin diye düşünüyoruz. Değilmiş böyle.

Araba kullanmayı çok severim, aceleci ve sabırsızımdır. Güzel bir kombinasyon değil elbet. Long Island’ta randevuma geç kaldığım için koşuştururken ,arabamı park ettiğim yer için makinedan saatli park ücretini (2 saat 2 dolar) ödeyerek aldığım bileti arabamın ön konsoluna görünecek şekilde bırakarak randevuma yetiştim. Zamanından önce ,1,5 saatte bitti işim. Oh dedim yoksa çıkıp ikide bir parkmetreye para atmak gerekecekti. Geldim ki aracımın camında dağlar gibi bir park cezası..! Açıp okuduğumda anladım ki aceleyle park kağıdını ters bırakmışım ve polis de okuyamamış. Bu nedenle de ceza kesmiş. 25 dolardı o ceza. Doğrusu ben internetten web adreslerinden ki bunu da çok güzel sisteme oturtmuşlar..aman gidip yorulmayın ..öyle oturduğunuz sıcak evinizden paşa paşa verin diye cezanızı kredi kartından her türlü ödeme şeklini kabul ediyorlar, ben de bu usulde sıcak sıcak ödeyecektim!..Ta ki bir arkadaşımdan bu yeni uygulamayı duyana dek. Artık trafik avukatlarına iletiyorsunuz aldığınız cezaları onlar uğraşıyorlar. Benim ceza küçük bir meblağ olduğu için ,ehliyetimden herhangi bir puan düşülmediği veya suspend edilmediği, iptal vs gibi başka daha büyük bir cezayı da beraberinde getirmediği için benim bu trafik cezasını indirtmek ya da iptal ettirtmek gibi bir girişimim olmazdı. Eminim zaten trafik avukatları benim cezaya burun kıvırırdılar. Fakat benim kimi tanıdığımı bilmiyorlardı..(ben de zaten bir tekne gezisinde karşılaşana dek onunla, unutmuştum kimi tanıdığımı..!!)

Young&Young Law Firm..

Kanunların her iki tarafına da hakim biri Richard Young..(NYPD,)New York Polis Teşkilatı’nda sivil polis olarak, trafik ve asayiş bölümü, organize suçlar ve narkotik bölüm gibi çeşitli görevlerde çalışmış olan Young, komiserliği süresince New York ‘un en geniş anti-crime ünitelerinde başarılarından ötürü de ödüller almış bir kişi. NYPD sonrası 1993 senesinde avukatlık mesleğini seçerek kanunlara bir de farklı taraftan bakmayı ,bu perspektif ve bilgiyle de bundan sonra polislik yerine hukuki davaları üstlenmeyi seçmiş.

Benim bu trafik cezamı o halletti. Nasıl dedim ama suçlu değilmiydim, ters koyduğum için o park biletini? ” Olabilir ama nasıl ispatlanacak ki bu? Park polisi ters dedi. Sen ama park parasını verdim üstelikte cama yerleştirdim dedin. Bana da getirip park biletini verdiğin için elimde tüm deliller vardı ‘..Young’in hem polislikten hem de 21 senelik avukatlık tecrübesinden, tanıdığı bildiği çevre ve onlarla iletişiminden sadece trafik konusunda değil diğer tüm davalarda yapabildikleri bir nevi mucize..! New York’un sayılı avukatları arasında ve Federal davalarda tanınan bir isim. Bu öyle basit bir şey değil. Federal mahkemeler, isterseniz dünyanın en iyi avukatı olun, sizi ve tecrübelerinizi ,girdiğiniz davaları vs bilmiyor, görmüyorlarsa kendinizi onlara ispat etmemişseniz sizi tanımıyorlar avukat olarak. Richard Young hem yerel hem federal ki Amerika’nın en yüksek mahkemesi Anayasa Mahkemesi’ne dahi kabul edilmiş başarılı bir avukat..

Amerika’nın trafik cezaları için uygulanan kanuni işlemlerinde; bazen aldığınız cezaya göre ehliyetinizden puan düşülüyor, ya da yeniden şoför okuluna yollanıyorsunuz işi gücü bırakıp ya da ödeyeceğiniz fahiş ceza ücreti oluyor. Bu da sicilinize işleniyor ki birincisi sigortanız yükseliyor ikincisi siciliniz kirleniyor. Ve üçüncüse zamanınızdan veriyorsunuz iş güç kalıyor. Dördüncü olarak da ehliyetinizden puan düşülüyor (ki bu da sigortaya olumsuz etki)..

Bir sabit ücrete aldığınız cezayı legal yani kanuni bir şekilde basit bir park cezasına indiriyor ya da yukarıda saydığım dertlerden kurtarıyor sizi trafik avukatları…Richard Young, adli , her türlü asli davalar , kişisel sakatlanma davaları, her türlü trafik davaları , boşanma ,ev alış ve satışında evrak işlemleri yasal hukuki bürokratik işler vs gibi ve daha çok çeşitli konularda danışılacak bir güvenilir isim…Bir iki de sorum oluyor kendisine:

Trafik Avukatları tüm New York Eyaletinde hizmet verebiliyorlar mı?

“New York City hariç her yerinde uygulamalar var. Plea Bargain denilen suçu kabul edip, suçun üzerinden pazarlık yapmak New York City de mümkün değil. Suçunuz neyse aza indirgensin diye pazarlık yapılamıyor New York City mahkemelerinde.Yani herhangi bir hukuki ceza aldığınızda New York’un diğer Nassau veya Suffolk bölgelerinde avukatlarınız cezanız üzerinden mahkeme hakimiyle uygun görülen cezanın indirimi konusunda pazarlık yapabiliyorken, 5 ilçe de, Queens, Brooklyn, Manhattan, Bronx ve Staten Island ‘ta bu pazarlık mümkün değil. Daha da açık olmak gerekirse Manhattan’da aldığınız trafik hız cezası için ehliyetinizden puan düşülecek ve 300 dolar cezaya çarptırılmışsanız bunu vereceksiniz, yok başka yolu.”

Özellikle nerelerde alınmış cezalar için uğraşıyorsunuz?

“New York’un Long Island bölgesinde LIE denilen Long Island Expressway üzerinde yazılan cezalar çok geliyor bana. Geçenlerde 55 mil hız limitli bölgede 85 ile giden bir genç arkadaşımız aldığı ceza ile geldi bana. Ehliyeti suspend, yani geçici olarak iptal edilmiş. Şimdi hem puan düşülmedi ehliyetinden hem de sigortasının aldığı cezadan haberi olmadı, çünkü o trafik hız cezasını park cezasına çevirttik. Ama tüm New York ve çevresi, bu uygulamanın serbest olduğu her bölgeye hizmet veriyorum ben..”

DWI..yani içkili araba kullanmak yüzünden alınan cezaları da indirmek ya da iptal ettirmek mümkün mü?

“Tabii ki..Criminal conviction ,yani sicilinize işleyecek bir hukuki suçtur içkili araba kullanmak.Ve bu DWİ bile bizim işimiz, hallediliyor. Dokümanları eksik olabilir polisin. Sizin alkol muayenesinde çıkan sonucunuz yeterli değil mahkemeye gidildiğinde. Ben yüzlerce başka döküman daha isteyerek ayrıntı ve detay talebimle karşılarına çıkıyorum. Günde kesilen cezaların miktarı da çok olduğu için polislerin de işi güçleşiyor ve her evrağı doğru olarak hazırlamaları mümkün olmuyor, bu da biz avukatların hareket noktası oluyor. İşimize geliyor. Ama bilinsin isterim ben DWİ aldığı halde hala bu şekilde araba kullandığını ya da kuralları bile bile ihlal ettiğini bilip anladığım kişilerin davalarını almam. Biliyorum ki hepimiz insanız hatalar yapıyoruz . Bir parti bir arkadaş görüşmesi sonrası içkili olduğumuz halde kullanmışızdır birçoğumuz..yakın vs diyerek çok insan oturuyor direksiyonun başına. Anlarım.Ama bunu alışkanlık yapana hizmet etmem,bu benim kendimi ve sevdiklerimin can güvenliğini riske atmak da demektir..”

Hangi trafik ihlalleri daha büyük ceza alıyor?

“Hız, içkili araba kullanmak ve şimdilerde de cep telefonuyla görüşmek veya text atmak..

Tüm bunların cezaları yüksek. Hem 300-600 dolar arası cezası var bu suçların hem de 39 ay gibi uzun bir süre ehliyetinizin iptal edilmesi demek suspention. Üstelik cep telefonları konusunda NY çok hassas. Direkt olarak 5 puan iniyor ehliyetinizden. Sigorta şirketleri de hemen çıkarıyor aidatlarınızı risk içeren bir şoför olduğunuz bahanesiyle. Aşağı yukarı yüzde 30 çıkıyor sigortalar hemen. Ve bu da birçok insanın cezayı ödemek veya kabullenmek yerine bana getirerek hem benim expertizimden hem de emekli bir polis olmam dolayısıyla hukuki ve kanuni çevremden faydalanarak davalarını bana vermelerinde önemli bir etken oluyor. Zira uzun vadede bana ödeyeceğiniz ücret ,başınıza gelenlerden kurtulmanız yanında küçücük bir meblağ kalıyor.”

En son bu tarz bir ceza iptali ile ilgili aldığınız dava neydi?

“Motosikletli biri neredeyse 10’a yakın ceza almıştı LİE üstünde. Kesilen cezanın toplamı inanılmaz bir rakam olmakla kalmıyor aynı zamanda bazı ihlalleri yüzünden motosiklet ehliyeti de bir süre iptal edilecekti.Trafik kanunları motosikletlilere daha da sert uygulamalar getiriyor. Zira kaza riskleri çok fazla ve ölümcül olma ihtimali oldukça yüksek bu kazalarda. Bu sebeple bu arkadaşın da aldığı cezalar bir araba sürücüsü olarak alacağınızın çok daha üstünde adet ve rakamlara çıkıyor.Verilen trafik cezası LİE otoyolunda 47’ci ve 64’cu exit'( yani otoyol çıkış noktaları) arasında yaptıkları tehlikeli trafik ihlallerini içeriyor.Bu kadar geniş aralıkta hangi ihlali nerede hangi saatte yaptıklarının tek tek detaylı dokümanını istedim mahkemede. Ve bunu tek tek temin edemediği için trafik polisi davayı oradan kazandım. Arkadaşın ne puanı düşüldü ehliyetinden, ne de sigortası çıktı. Zira trafik cezasını plea bargain yanı”her iki tarafın pazarlık’ yapması ile park cezasına çevirttik yine. Bu sayede çok küçük bir meblağ ödeyerek tüm olabileceklerden kurtuldu.”

Bu uygulama New York için yeni ama diğer birçok eyalette var. Zaten hukuki olarak da kaza davalarından boşanma davalarına kadar çok çeşitli alanlarda hizmet veren Richard Young, tecrübesi ve bu seneler içinde hem polislikten hem de avukatlıktan gelen çevre ve bilgisiyle çok Türk ile de çalıştığını anlatıyor bana.

Bilmediğim bir şey daha öğreniyorum, bu ülkede yasal olmasanız dahi trafik cezası aldığınızda o ceza için aynı işlemleri yapmak mümkün.Yani siz de ben yasal değilim diyerek hukuki hakkınızı aramama gibi bir mağduriyet altına girmeyesiniz diye bir dip not geçeyim.

Long Island 103.9 LINews radyo kanalında da Young&Young adı altında dinleyicilerden gelen hukuki sorulara cevap ve her hafta farklı konularda danışmanlık şeklinde program yapmakta olan Richard Young, bağlanan çok sayıda dinleyiciden trafik cezalarına ilişkin sorular aldığını da iletiyor bana..

Tabii her birimiz dikkatli ve güvenli şoförler ve yayalar olmalıyız ..ne avukat tanıdıklara ne polis bildiklere güvenerek işlemiyor sistem burada. Burası Amerika!

 

Demet Demirkaya /2017 POSTA212

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi girin.
You need to agree with the terms to proceed

Menü